Evaluation of the current consumption versus consumption recommended in futsal athletes: focus on the glycemic index
Abstract
Futsal is a sports modality that requires intense and short duration during athletes' matches and training, thus requiring a differentiated contribution of macronutrients from non-athletes. The objective of this study was to verify the intake of macronutrients and to analyze the glycemic index of the meals consumed by 13 athletes from a futsal team located in the Southwest of Paraná, with a mean age of 21 ± 2.3 years. The evaluation of macronutrients was determined through the data obtained by the dietary anamnesis that includes the usual day and later compared the recommendations proposed by the Guideline of the Brazilian Society of Sports Medicine (SBME), as well as to analyze the glycemic index of meals before and after training. The nutritional status was assessed by weight (kg) and height (m), thus determining the Body Mass Index (BMI). It was observed that on average the players were classified as eutrophic, being 69.23% (n = 9), according to BMI. The athletes presented below-recommended energy intake (Kcal / day), 76.93% (n = 10) and 100% for carbohydrate consumption (n = 13) and 76.93% (n = 10) protein and 84.61% (n = 11) for the lipid. Regarding the glycemic index (GI), they presented a mean GI intake in the pre-workout and a low GI in the post-workout. The results obtained in this research demonstrate inadequacies in the macronutrient consumption, as well as inadequacies in the GI of the meals before and after the training.
References
-Anjos, H. A.; Navarro, F.; Santos, J. X.; Andrade, T. A. S. Estado nutricional e corporal de atletas profissionais de futsal do município de Moita Bonita-SE. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 8. Num. 45. p. 141-145. 2014. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/443/413>
-Atkinson, F. S.; Foster-Powell, K.; Brand-Miller, J. C. International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values: 2008. DiabCare. Vol. 31. Num. 12. 2008.
-Cecato, C. G; Hertel, P. M; Gonçalves, F. M; Martinez, C. M; Navarro, F. A importância da ingestão adequada de carboidratos para jogadores de futebol. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 4. Num. 22. p.280-290. 2010. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/192/186>
-Cocate, P. G.; Alfenas, R. C. G.; Pereira, L. G. Índice glicêmico: resposta metabólica e fisiológica antes, durante e após o exercício físico. Revista Mackenzie de Educação Física e Esporte. Vol. 7. Num. 2. p. 109-117. 2008.
-Dias, R. M. R.; Carvalho, F.O.; Souza, C. F.; Avelar, A.; Altimari, L. R.; Cyrino, E. S. Características antropométricas e de desempenho motor de atletas de futsal em diferentes categorias. Rev. Bras. Cineantropom. Desempenho Hum. Vol. 9. Num. 3. p. 297-302. 2007.
-Diedrich, J.; Boscaini, C. Estado nutricional e consumo alimentar em atletas de futsal masculino. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 8. Num. 46. p. 207-216. 2014. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/435/421>
-Fagundes, M. M.;Boscaini, C. Perfil antropométrico e comparação de diferentes métodos de avaliação da composição corporal de atletas de futsal masculino. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 8. Num. 44. p. 110-119. 2014. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/441/408>
-FAO/WHO/ONU.Food and Agriculture Organization of the United Nations. Carnohydrates in human nutrition: report of joint FAO/WHO Expert Consultation. Rome: FAO, 1998.
-Faria, V. C.; Oliveira, G. A.; Sales, S. S.; Marins, J. C. B.; Lima, L. M. Índice glicêmico da refeição pré-exercício e metabolismo da glicose na atividade aeróbica. Rev. Bras. Med. Esporte. Vol. 20. Num. 2. 2014.
-Flores, T. G.; Mattos, K. M. Análise de macronutrientes e índice glicêmico consumidos nas refeições antes, durante e após o treino por atletas de futebol profissional de Camaquã-RS. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 5. Num. 29. p. 394-401. 2011. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/278/280>
-Fonseca, S. L. Análise da ingestão de macronutrientes em jogadores do profissional B da sociedade esportiva Palmeiras. Revista Brasileira de Futsal e Futebol. Vol. 4. Num. 13. p. 175-181. 2012. Disponível em: <http://www.rbff.com.br/index.php/rbff/article/view/155/140>
-Fontan, J. S.; Amadio, M. B. O uso do carboidrato antes da atividade física como recurso ergogênico: revisão sistemática. Rev. Bras. Med. Esporte. Vol. 21. Num. 2. 2015.
-Gouveia, L. A. G; Passanha, A. Nutrição, hidratação e suplementação para jogadores de futebol. Revista Brasileira de Fisiologia do Exercício. Vol. 10. Num. 3. 2011.
-Guedes, D. P. Procedimentos clínicos utilizados para análise da composição corporal. Revista Brasileira de Cineantropometria e Desempenho Humano. Vol. 15. Núm. 1. 2013.
-Guerra, I. Importância da alimentação e da hidratação do atleta. R. Min. Educ. Fís. Vol. 12. Num. 2. p. 159-173. 2004.
-Hernadens Júnior, B. D. O. Treinamento Desportivo. Sprint. 2000.
-Lemon, P.W. Protein requirements of soccer. J. SportsSci. Vol.12. p. 17-22. 1994.
-Médici, B. M.; Caparros, D. R.; Nacif, M. Perfil nutricional de jogadores profissionais de futsal. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 6. Num. 31. p. 50-56. 2012. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/236/262>
-Nascimento, O. V.; AlencaR, F. H. Perfil do estado nutricional do atleta adulto. Fit. Perf. J. Vol. 6. Num. 4. p. 242. 2007.
-Oliveira, E. F.; Pacheco, V. D. S.; Navarro, F.; Navarro, A. C. Comportamento da glicemia em jogadores profissionais durante uma partida de futsal pela liga nacional. Revista Brasileira de Prescrição e Fisiologia do Exercício. Vol. 2. Num. 7. p. 90-96. 2008. Disponível em: <http://www.rbpfex.com.br/index.php/rbpfex/article/view/69/68>
-Pentado, E. G.; Baratto, I.; Silva, R. Comparação entre índice de massa corporal e percentual de gordura da equipe de futsal masculino do município de Guarapuava, Paraná. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 4. Num. 21. p. 262-267. 2010. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/187/183>
-Pezzi, F.; Schneider, C. D. Ingestão energética e de macronutrientes em jogadores de futebol. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 4. Num. 22. p. 324-329. 2010. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/197/191>
-Portero-Mclellan, K. C.; Srebernich, S. M.; Meireles, F.; Postali, C. C.; Merhi, V. A. M. Determinação do índice glicêmico e da carga glicêmica de dietas hospitalares para indivíduos com diabetes. Cad. Saúde Colet. Vol. 18. Num. 2. p. 259-265. 2010.
-Quintão, D. F.; Oliveira, G. C.; Silva, S. A.; Marins, J. C. B. Estado nutricional e perfil alimentar de atletas de futsal de diferentes cidades do interior de Minas Gerais. Revista Brasileira de Futebol. Vol. 2. Num. 1. p. 13-20. 2009.
-Rufino, L. L. N. S. Avaliação da ingestão de macronutrientes e perfil antropométrico em atletas profissionais brasileiros de futebol. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 7. Num. 37. p. 51-56. 2013.Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/368/360>
-Sapata, K. B.; Fayh, A. P. T.; Oliveira, A. R. Efeitos do consumo prévio de carboidratos sobre a resposta glicêmica e desempenho. Rev. Bras. Med. Esporte. Vol. 12. Num. 4. 2006.
-Sartori, R. F.; Prates, M. E. F.; Tramonte, V. L. G. C. Hábitos alimentares de atletas de futsal dos estados do Paraná e do Rio Grande do Sul. R. da Educação Física/UEM. Vol. 13. Num. 2. p. 55-62. 2002.
-Schwarz, K.; Freitas, A. R.; Tiveron, R. Z.; Gatti, R. R.; Silva, R. Avaliação da ingestão calórica e de macronutrientes de atletas do futsal masculino do município de Guarapuava, Paraná. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 6. Num. 34. p. 300-309. 2012. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/310/316>
-Silva, A. L.; Miranda, G. D. F.; Liberali, R. A influência dos carboidratos antes, durante e após treinos de alta intensidade. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 2. Num. 10. p. 211-224. 2008. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/67/66>
-Silva, D. J. L; Silva, N. R. M; Santos, J. A. R. Avaliação dos hábitos de ingestão nutricional de jogadores de futsal do sexo masculino: estudo com atletas da 1ª, 2ª e 3ª divisão nacional portuguesa. Revista Brasileira de Futsal e Futebol. Vol. 4. Num. 11. p. 23-37. 2012. Disponível em: <http://www.rbff.com.br/index.php/rbff/article/view/122/119>
-Sociedade Brasileira de Medicina do Esporte, SBME. Modificações dietéticas, reposição hídrica, suplementos alimentares e drogas: comprovação de ação ergogênica e potenciais riscos à saúde. Diretrizda Sociedade Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 15. Num. 3. 2009.
-Souza, C. T.; e colaboradores. Avaliação sérica de danos musculares e oxidativos em atletas após partida de futsal. Rev. Bras. Cineantropom Desempenho Hum. Vol. 12. Num. 4. p. 269-274. 2010.
-Viebig, R. F.; Nacif, M. A. L. Recomendações nutricionais para a atividade física e o esporte. Rev. Bras. Educ. Fís., Esporte, Lazer e Dança. Vol. 1. Num. 1. p. 2-14. 2006.
-Webber, J.; Krauss, M.; Fripp, R.; Liberali, R. Alteração do peso corporal para avaliação do grau de desidratação em atletas de futsal com idade entre 18 a 32 anos de uma equipe profissional de Santa Catarina. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 3. Num. 18. p. 556-561. 2009. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/154/152>
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).